Why is ballast water treated before discharge and what is the difference between ballast water exchange and ballast water treatment, with the standards used in each case?
Short answer
| Aspect | Ballast Water Exchange | Ballast Water Treatment |
|---|---|---|
| What it does | Replaces water at sea with coastal water | Processes water on board to remove/inactivate organisms |
| Standard | Regulation D-1 | Regulation D-2 |
| Key metric | ≥95% volumetric exchange | Organism and microbe concentration limits |
| Applicability | Phased out; only where D-2 not yet required | Required for compliance on most ships |
- Purpose: prevent transfer of harmful aquatic organisms and pathogens to new environments
- Exchange: replaces ballast water at sea; standard is Regulation D-1 (95% volumetric exchange)
- Treatment: processes ballast water on board; standard is Regulation D-2 with organism and indicator microbe limits
- D-2 limits: <10 viable organisms/m³ ≥50 μm, <10 viable organisms/mL 10–<50 μm, Vibrio cholerae <1 cfu/100 mL or <1 cfu/g zooplankton, E. coli <250 cfu/100 mL, Intestinal Enterococci <100 cfu/100 mL
- Governing instrument: International Convention for the Control and Management of Ships’ Ballast Water and Sediments, 2004 (BWM Convention)
- India: MS Act 2025 s.134(1)(c) and s.147(d) make the Convention binding and require survey/certification
- EOOW role: operate BWMS per maker’s manual, verify D-2 compliance before discharge, record in Ballast Water Record Book
Full answer
The full answer explains each point step by step, with the regulations and figures behind it and the discussion from other candidates. It is in the MEO Class IV section of the Marine One forum, open to members enrolled for the MEO Class IV exam.