Are hose test and ultrasonic test acceptable?
Short answer
| Test | When used | Basis |
|---|---|---|
| Hose test | Primary alternative to water-filling | SOLAS II-1 Reg 11 |
| Ultrasonic leak test | When hose test not practicable | SOLAS II-1 Reg 11 |
- Acceptability: Yes — both are acceptable for watertight integrity testing
- Primary method: Hose test when water-filling test is not carried out
- Alternative: Ultrasonic leak test when hose test is not practicable
- Regulation: SOLAS II-1 Regulation 11
- UT standard: IACS UR W14 §W14.5 (EN 10160 Level S1/E1 or ASTM A 578 Level C)
- CE accountability: Select method, verify standards, document for class/flag
Full answer
The full answer explains each point step by step, with the regulations and figures behind it and the discussion from other candidates. It is in the MEO Class I section of the Marine One forum, open to members enrolled for the MEO Class I exam.