Is it possible to take non-compliant fuel and fill a FONAR form and use that fuel?
Short answer
flowchart TD
A[Attempt to purchase compliant fuel] -->|Not available| B[Document all attempts]
B --> C[Notify Administration]
C --> D[Notify port of destination]
D --> E[Submit FONAR]
E --> F[Use non-compliant fuel as last resort]
- Direct answer: No — you cannot simply take non‑compliant fuel, fill a FONAR and use it
- Prerequisite: Best efforts to obtain compliant fuel must be made and documented first
- FONAR purpose: Fuel Oil Non‑Availability Report submitted only when compliant fuel is genuinely unavailable
- Mandatory notifications: Administration and the competent authority of the next port of destination
- Governing instrument: MARPOL Annex VI Regulation 18.2
- PSC stance: Port State may accept the claim if evidence of attempts is presented
- As Chief Engineer: Must record all attempts, notify authorities, and only then use non‑compliant fuel as a last resort
Full answer
The full answer explains each point step by step, with the regulations and figures behind it and the discussion from other candidates. It is in the MEO Class I section of the Marine One forum, open to members enrolled for the MEO Class I exam.